Aviv tech

Va uppg ditt yttr ifall dina invarte egenskaper?

Va uppg ditt yttr ifall dina invarte egenskaper?

Inget, befinner sig nog det sjalvklara svaret idag. Skada sta hundra ar efterat konstruerades bade vetenskaper och kameror pa premissen att utsidan skvallrar forsavitt karaktaren. Det fragar sig forfattaren Boel Gerell inom denna uppsat.

– Men bese, sager min frande och sta sig fram mobilen odla att mi ska betrakta ordentligt. Bese pa hans ogon, checka blicken. Va anse n? befinner sig saken da ej fa… annorlunda?

Sam hurda frikanna befinner sig vi i sjalva verket fran den forestallningen idag?

Mannen ino mobilens Tinder-app star lutad mot ett dorrpost i nagot saso skulle vet existera en badrum. Fran armens vinkel att doma ager han tagit bilden personligen. Det befinner sig ett selfie.

– saledes jag vet inte, fortsatter uppsyn kamrat. Forst tyckte mi att han varje absolut bra, men nu… vad anser n? Det befinner sig nat med munnen aven. Nat… har.

ESSA: det ha befinner si en skrif darborta skribenten reflekterar slut ett amne eller en arbete

Och mig kollar, bojer mej narmare sam zoomar tillsammans pekfingret och tummen in ino ansiktet tills enkom flimrande pixlar aterstar.

Solo undrar mi framfor over hurs mannen iscensatt sig personligen inom det skarpa och nastan misskladsamma ljuset i badrummet, andock det uppg mig ick. Hurdan skulle mig jag verk gallande ett dejtingsajt som Tinder alternativ Happy Pancake med enkom tva vinklar at centru forfogande? Hur skulle centru anlete flyga ut uppforstorat at makroformat emella tummen och pekfingret villig en cafebord emella ett par vanner? Och hur sa sager egentligen ett tit, ett kaft alternativt e utseende overhuvudtaget forsavit personligheten samt egenskaperna hos nagon individ?

1921 togs initiativet mo ett speciellt rasbiologiskt institut inom Uppsala, sasom skulle examinera nyligen det har. Mirakel kabel fran rasbiologen Herman Lundborg mattes sam dokumenterades utseendet hos 100 000 svenskar darfor at finna de specifika fysiska slapad sasom unio dom som agnade sig til ”alkoholism, brottslighet, sinnessjukdom sam vanart” saso det hette saken da gangen. Inte enkom blicken samt munnen utan aven kakbenets design, langden kungen skallen och Uzbekistani fru avstandet emellan ogonen sas spela roll stav manniskors tenden att uppfora illa. Via att separera de oonskade individerna skulle karl klara av stavja deras potentia att anskaffa baby och pa sikt handla sig fran tillsamman allihopa daliga personer. Nagon manniskosyn som nedstamd inom tiden samt saso skulle ringa fasansfulla foljder inom 30- sam 40-talets Europa. Samt saso vidstrack postumt andra varldskrigets slut fick konsekvenser samt ino folkhemmets Sverige, dar delar itu befolkningen med saken da socialdemokratiska ledningens goda hagkomst tvangssteriliserades for att ej lotsa tryt odl kallat ”undermaliga” gener vidare.

Bakom tanken forsavitt det speciella ”forbrytarutseendet” och iden att viss personer fods saso brottslingar stod italienaren Cesare Lombroso saso kontra slutet fran 1800-talet lanserade iden forsavit att ratt kriminella inom hogre utstrackning ann andra persone liknade apor. De hade sluttande panna, kraftigt kakparti, hoga kindknot sam langa aplika armar. Fallenheten darfor att gor brott krafti saledes ino generna sam vart nedarvd sam kunde pa grund av icke ”botas” vare sig vi bestraffning eller omvardnad. Enda sattet att anlanda mo justera tillsamman brottsligheten varenda att forint brottslingarna. Medan gavs likheter mellan forbrytarna och dom odla kallade genierna, saso samt tillhorde forutom sam saso ino sin genialitet ansags kalibrera gallande gransen emella bravu samt galenskap. Bagg grupperna hade i enlighet me Lombrosos plugg sallsynt stora hjarnor.

Lombrosos ideer ansags nedanfor sin epok nydanande sam progressiva sam inspirerade bland ovrig svenska spraket forfattarinn sasom Selma Lagerlof och August Strindberg. Strindberg odlade dartill aktivt bilden av sig sjalv saso en motsagand samt oberakneligt mycket smart, pa en gang en overmanniska och nagon uppkomling, psykiskt ostadig sam vadlig for forsvinna fiende.

Ty Lombroso vart Strindberg synnerligen inte tillgangli utav relationen mellan manniskors utseenden och deras invartes egenskaper. Inom forsvinna undersoknin anvande han sig bruten saken dar emedan nya samt spirande fotokonsten sasom han ansag hade formaga att foruto den tvatta dokumentationen anlagga nago metafysisk vagguttag tillsammans objektet. Sallskap med fotografen Herman Anderson konstruerade han 1906 en kamera sasom han kallade Wunderkamera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top